NEMANJA: SMIRENOUMLJE

utorak, 20.02.2007.

ZMAJ OD KAMENJARA: Pro aris et focis Deo propitio!

Image and video hosting by TinyPic

ZAZMAJENJE
Družba braće hrvatskog zmaja primila sedmoricu novih članova
Bandić i biskup Bogović postali hrvatski zmajevi
Autor Vojislav Mazzocco

Na zvuk gonga Meštarski zbor Družbe braće hrvatskog zmaja ušao je jučer u vitešku dvoranu nad Kamenitim vratima. Obred zazmajenja sedmorice novih zmajeva mogao je početi.

Kruh i sol
Kandidati su bili biskup gospićko-senjski Mile Bogović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Dinama Mirko Barišić, liječnik Tonči Visković, znanstvenik Ivan Hrvoić, gospodarstvenik Bruno Kendjel i Kristijan Skočibušić, profesor i Večernjakov novinar. Meštar obrednik triput je žezlom lupio o pod i sedam kandidata ušlo je u dvoranu i u tišini se postrojilo pred Meštarskim zborom.

– U znak dobrdošlice po drevnom hrvatskom običaju nudimo vas kruhom i solju – rekao im je veliki meštar Dragutin Feletar Zmaj Velikootočki. Nakon što su obredno prizalogajili kandidati su izjavili da u Družbu pristupaju svojom slobodnom voljom i da su spremni poštovati pravila Družbe – Ordo draconicus.

– Položite desnu ruku na stijeg – naložio je veliki meštar, a kandidati su poslušno pristupili najsvečanijem dijelu obreda – prisezi. Prisegnuše i odabraše svoja zmajska imena i ispiše iz kaleža vino pomiješano s pepelom hrvatske lipe.

Biskup Mile Bogović postade Zmaj od Krbave, Mirko Barišić Zmaj Levanjsko Varoški, a Milan Bandić Zmaj od Kamenitih vrata IV. Osim zmajskih imena odabrali su i u kojoj od sekcija žele djelovati, a to su učinili odabirom jedne od sedam obrednih svijeća, svake u svojoj boji.

Image and video hosting by TinyPic

– Sekcija za kulturu, crvena boja! – uskliknuo je četvrti po redu Zmaj od Kamenitih vrata, na što mu je meštar protonotar donio svijeću.
– To je tvoja luč – rekao je svečano protonotar, na što su kandidati odgovarali: “To je moja luč!”

Sedam sakramenata
Da bi obred zazmajenja bio potpun, preostalo je još samo da se novi zmajevi izgrle s meštrom protonotarom i izgovore zmajsko geslo.

Pro aris et focis Deo propitio! (u prijevodu: Za žrtvenike i ognjišta s Božjom milošću!) – izgovorili su zmajevi i za nagradu dobili lente trobojnice i značke Družbe.

– Zmaj od Kamenitih vrata zaštitnik je Zagreba i ja ću tu dužnost ispuniti – rekao je Milan Bandić, a uime svih kandidata na primanju u Družbu zahvalio je novopečeni Zmaj od Krbave.

– Nas sedmorica smo kao sedam sakramenata, a sedam ima i onih drugih stvari. Nemojte me krivo shvatiti – našalio se u zahvali prije zakuske biskup Mile Bogović.

LOL

Image and video hosting by TinyPic

- 11:48 - Komentari (8) - Isprintaj - #


View My Stats