NEMANJA: SMIRENOUMLJE

nedjelja, 02.09.2007.

Pitanje za Lolinu

Što je Samodol radio u HPB, jel to bila rutinska kontrola, ili izvanredna? Bila si napisala nema smisla da država (Hanfa) oduzima licencu državi (HPB)? Kaj to znači, zašto bi Hanfa oduzimala licencu HPB-u, i koju licencu, za što? Hanfa je HPB-u puno toga odobrila, fondove, brokeraj... Regulatori (Roha i Samodol) sve to gledaju kao povezane osobe, rade li zajedno? Ali, zanimljivije je kako se pojavljuju potpuno sulude informacije, u istim novinama. Prvo, da BLB treba u Hypo upucati čak do 350 milijuna eura, za pokriće rizika (ne gubitaka). Onda da je Hypo u Klagenfurtu objavio 150 milijuna eura dobiti za prvih šest mjeseci od čega 57 od prodaje Hypo Consultantsa. Jel to onaj naš Consultants, s nekretninama? Tko to zna, kao i koliko je u tih 150 mil konsolidirano dobitka iz Hrvatske koji je nekih ni 12 milijuna eura (prema podacima HNB). Ispada, nije to Consultants iz Hrvatske, nisu to hrvatske nekretnine, ili ako jesu, vlašnistvo nije bilo registrirano u Hrvatskoj. Naravno, stranica Hypo banke u Klagenfurtu ne radi. Teško je ovako samo preko medija. Sve će nam reci sjednica Savjeta HNB-a. Ako ih Rohatinski natjera da ne povlače lovu koju godinu iz Hrvatske, da još nešto i dodaju, to će biti težak udar. Jer, u medjuvermenu se moze dogoditi, sto i Lolina predmnijeva, da novac više ne dotice istim tempom a nekretnine ne mogu naći kupca. Onda cijela akcija nema smisla. Šta ce nekom stare, zapuštene nekretnine u Hrvatskoj. To treba developerima, a ne bankama i fondovima. Njih to zanima samo dok cijene rastu. Rohina akcija je usmjerena na stvarno razvijanje poslova, na zaustavljanje spekulativnog balona.

Harlan

Image and video hosting by TinyPic

Da, to ti sve Susman preslaguje svoje vlasnistvo, jer on je i Iskon i AIM i Proficio, bivsa Expandia, on je i Adriatic Net Investors i Adriatic media. Koliko vidim, nema tu Pavica. Cuo sam da u sred Rovinja Ivana i on grade hotel s pet zvjezdica. Idemo povijesno. Malo da ti pojasnim ono sto je Lolina spomenula u sta su se prometnuli bivsi PIF-ovi. Oni su skupljali kupone od branitelja, stradalnika i tko ih je vec dobio. Zatim su okrupnjivali udjele u firmama, jer su samo oni imali info. Zatim su isplacivali stradalnike i ne samo kontrolirali procese nego i stjecali vlasnistvo u tim privatizacijskim fondovima. Najpoznatiji medju njima bili su Ostoja i Eltz, i najveci, ali tu je bio i taj PIF Expandia koji je preuzeo Susman. Kad je doslo da ne mogu bas raditi bilo sta, onda su se naprosto pretvorili u holding firme, poput Agrokora, dakle, nisu vise bili fondovi koji paze na rizike clanova i imaju ogranicenja u ulaganju, nego su pravnom zavrzlamom pretvorili se u uobicajene firme s vlasnikom koji kontrolira svoje firme clanice fonda. Porezan i druga ogranicenja su im sad manja. Cijelo vrijeme nastoje bilo iz firmi koje kontroliraju bilo iz svojeg clanstva istisnuti male. Kao u drugoj polovici devedesetih, kad se torbarilo, sad se to isto radi, ali s racunima. Jer mali imaju samo papire i nista vise. Zato ih se isplacuje, naravno, ali po sto nizoj cijeni. Manipulacije na burzi, kad sami kupuju i prodaju su standardna stvar za odredjivanje cijene. Cijenama opskurnih firmi na hrvatskoj burzi ne treba vjerovati. Pa cak ni velikih firmi. Recimo, Croatia osiguranje ti je stalno u vrhu popisa na burzi, raste mu cijen, ali kad pogledas, prodala se jedna dionica. Dakle, ako ih imas deset i hoces prodat, to vise nije ta cijena. To ti se inace zove likvidnost. Tom vrstom manipulacija navlace male i podesavaju sebi cijenu za ispunjavanje obaveza. Jer, tu postoje komplicirana birokratska pravila po kojima cijena preuzimanja je neki prosjek trgovanja u posljednje vrijeme. Kakvo trgovanje kad sami sebi prodaju po cijenama koje sami odredjuju. Onda kad si podese, isplate sitnez. To ti Lolina pise, i to je ono sto Samodol lovi, ali naravno bezuspjesno, nitko im na rep ne moze stati. To nije nikakva ekonomija, nego pravo i veslanje, slalom kroz propise. Najzvucniji primjer veslanja kroz propise bez ikakve ekonomije je preuzimanje opatijskih Liburnija hotela vrijedno vise od milijardu kuna. Naravno, glavni je posao ipak insiderski - voznja po Jadranu, potraga za nekretninama, otkrivanje koliko koja firma ima zemljista s pogledom i sl. zatim ruckovi s lokalnim serifima i onda se te potpuno nepoznate firme koje se nicim ne bave odjednom prometnu u zvijezde na trzistu kapitala. Racunovodstvo fondova, koliko oni stvarno imaju je cista fikcija, kad imaju onoliko koliko im vrijede firme na burzi, a na burzi sami podesavaju cijene.Uzas. Burza je samo maska za nekretnine. A, velim ti, ovo sto sam vidio od Proficia, to je to.

Image and video hosting by TinyPic
- Zašto je Samodol kontrolirao u HPB? Zato što HPB ima 8 inv. fondova - i Hypo ima fondove. Svi imaju pun kufer love s kojom za sada nitko ništa ne radi.samo se vrti, a za rast vrijednosti umjetno se pumpaju cijene dionica.
Što sad? ili će fondovi napokon na duge staze financirati poduzeća , proizvodnju i "oploditi" nekretnine u nečijem/ svojem vlasništvu ili će država ponovno otkupiti te nekretnine u neki svoj fond,koji će opet postati privat. fond i nekako natjerati inv. fondove na realna ulaganja. Ili će sve otići u krasan kua jer svi drpaju nekretnine,kao nekad banke i čekaju čudo od eu kupca koji bi morao platiti sve te makinacije. Moš mislit.

- Hvala Lo, i napiši ti meni jednu sustavnu, podužu ekspertizu. Vidiš da postoi živ interes za takvo štivo.

- Nema na čemu care;))) hehehe to je moj budući magistarski rad ;)))Idem sad napisati na blog kako sam danas lijepo ispekla pile. boook!

- 00:42 - Komentari (3) - Isprintaj - #


View My Stats