NEMANJA: SMIRENOUMLJE

srijeda, 23.04.2008.

Najbolje slike

Whenever I hear the word culture... I release the safety-catch of my Browning”,
from the play Schlageter (Act 1, Scene 1) by German playwright and Nazi Poet Laureate, Hanns Johst

Image and video hosting by TinyPic
retrospektiva
Galerija Klovićevi dvori
od 24. travnja 2008. do 8.lipnja 2008.

Image and video hosting by TinyPic

Sinoć je "Pola ure kulture", u povodu retrospektivne izoložbe Lovre Artukovića u Galeriji Klovićevi dvori, citiralo sljedeću Nemanjinu misao:
U svakom slučaju, svijet viđen očima Lovre Artukovića od našega svijeta čini Kuću koja je veća iznutra nego izvana, poput House of leaves ili genijalne slike Remedios Varo, Bordando el Manto Terrestre, o kojoj piše Pynchon (negdje je dolje post naslovljen po toj slici); na toj kući otvorio bih window u svijet Lovre Artukovića, pogledom na Djevojčicu i Spavaćicu. Pogledom drugog.
Ono što oduševljava, to je činjenica da je citiran Nemanja, ne vlasnik bloga!
Stoga se Car Nemanja zahvaljuje autorici priloga, kao i autorici emisije, upućujući sve komplimente njihovoj profesionalnosti, učenoj obaviještenosti i dobrom odgoju: hvala lijepo, mes dames!

Bonus za dr.Jatogena, č i ć

Image and video hosting by TinyPic

Artukovićeva slika prikazuje spavaćicu. Da joj je slikar (svjesno ili nesvjesno) nadjenuo naslov "Spavačica" umjesto "Spavaćica", to "č" bi ukazivalo na ono što je na slici odsutno, to jest na spavačicu koja spava u toj spavaćici. A ta prozračna spavaćica lebdi na toj slici, baš kao što spavačica, lišena tjelesnosti, lebdi u svom snu. Zapravo, sudeći po njezinoj pljosnatosti, prije će biti da je spavaćica položena na ravnu površinu, ali i u tom slučaju "č" ukazuje na štošta - recimo na golotinju spavačice koja je odbacila svoju spavaćicu, i tako dalje.

doktor Jatogen 23.04.2008. 16:14

(Spavačica se, da i to kažemo, zove Ernestine. op.N.)

- 12:59 - Komentari (15) - Isprintaj - #


View My Stats