NEMANJA: SMIRENOUMLJE

petak, 19.09.2008.

Je li "Jutarnji list" znao za akciju INDEX?

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Čestitam ti Tristotisućitog. Za proslavu blogojubilarnog pitaš - čemu smo se na Vaseljeni najviše smijali? Ja se na Vaseljeni stalno smijem.
Kad stvarno na nešto popizdim, Vaseljena mi pomaže da se na to smijem.
I jučer sam se smijao tvome osvrtu na (s oproštenjem) antikorupcijsku kampanju Indeks. Za Prometni, kao znaju već dvije godine. Ali puštaju, valjda da se nakupi. Ne treba im istraga - tamo, taj, takav, tada - nego kampanja. I nije cilj da se nešto kazni i spriječi, nego da se zastraši. Pravna država funkcionira - na čemu - jebote, na kampanji.
Netko je dobro primijetilo da je sve počelo kampanjom protiv pušača.
To je bio uvod u kampanju Maestro. Onda smo imali kampanju Gruntovnica, pa kampanju na doktore, pa na pedofile i na sve druge moguće pizdarije. Pa logično je da se dođe i na kampanju protiv profesora. Najprije ti ne daju pušit, poslije niti čitat. Ako znaš čitat, mogao bi pročitati da ništa od toga nikad nije ni do čega dovelo. Ali zastrašuje. Tako ne pitaš ŠTO JE S NARUČITELJIMA BATINANJA?. Tu nema kampanje - tu treba "pustit institucije sistema da rade svoj posao". Eto čemu se smijem. Nama se smijem. Sebi se smijem.
Hvala što pomažeš!
Piši što više (ako je to uopće moguće). Dok još možeš. Mislim da nije teško zaključiti da se sprema i kampanja protiv pisanja - pogotovo po tim blogovima. Nemoj da te iznenade na spavanju u 5 u jutro. Raspitaj se kad će doći. Raspitaj se u Jutarnjem. Oni će već znati.

Dr. Kuro ti ga Turo, mislim, ne tebi - njima!

Image and video hosting by TinyPic

Hvala, dokotre Bajraktare, hvala! A evo što sam tom Jutarnjem napisao uz Butkovićev komentar; Butkoviću se i obraćam kad kažem "ti":

Ti kažeš da je "akcija Indeks jedna od rijetkih tako opsežnih i razmjerno dugih (trajala je skoro pola godine) policijskih operacija, koja je uspjela ostati tajnom. Još u srijedu, 17. rujna, za masovno je uhićenje zagrebačkih profesora znalo tek petero ljudi u USKOK-u i dvoje u Državnom odvjetništvu. Premijer Sanader navodno je informiran u srijedu navečer, uoči operacije; nismo uspjeli doznati kada je obaviješten ministar unutarnjih poslova Rončević, ali naši izvori tvrde da nije bio uključen u Indeks. Ministar obrazovanja Primorac u četvrtak u osam ujutro, kada je policija već pretresala stanove osumnjičenih profesora, nije imao pojma o tome što se događa." Ako je tome tako, kako to da je za akciju znalo uredništvo "Jutarnjeg lista" koje je izvršilo kompletnu pripremu i od samoga početka akcije u real-timeu pratilo akciju na terenu? Po prvi je puta Jutarnji list umjesto nekoliko događaja na naslovnici pratio više aspekata jednog događaja, i unatoč briljantno obavljenom poslu, ostaje činjenica da je Jutarnji list imao ne samo dojavu o akciji prije ministra Primorca, nego je imao "ekskluzivna prava" na praćenje te akcije, baš kao da je riječ o sportskom događaju! Nemojte nas raditi budalama i tražiti da vjerujemo kako ste se vi na brzinu organizirali u 9, 10 izjutra, uz prvu kavicu i na jutarnjem kolegiju redakcije! Današnje je izvještavanje izgledalo kao pokazna vježba rada u novom mediju: novinari su izvan redakcije, a novina prometnuta u svoje elektronsko izdanje objavljuje vijesti par minunata po događaju! Velim, izvrsno je to napravljeno, čestitao sam redaciji na kraju dana, no, kažem, preostaje za protumačiti još samu pretpostavku toga posla, koja nije samo tehničke naravi: naime, time se otvara pitanje položaja Jutarnjega lista u medijskom prostoru Hrvatske, istovremeno ova okolnost baca svjetlo i na odnos državnih institucija i vaše novine - jer Jutarnji je dakle relej onoga što te institucije žele komunicirati javnosti - a napokon sve to skupa dovodi u pitanje i kredibilitet planera same akcije, jer očito je da su od početka involvirali i medij koji će ih pratiti, tj. računali su na efekt koji će akcijom izazvati! Svijest o tom PR-u i oblikovanje percepcije ovog događaja, ukratko: pretjerana briga o dojmu koji će izazvati u javnosti, svjedoče o tome da se stvaranjem spektakla htio izvesti i nekakav spin: nešto se htjelo zakriti. Trebalo bi studentariju pitati što bi to bilo!

- 16:04 - Komentari (21) - Isprintaj - #


View My Stats