NEMANJA: SMIRENOUMLJE

četvrtak, 10.05.2007.

UGLEDNI POLITIČKI ANALITIČAR RADOVAN GJENERO:

Image and video hosting by TinyPic

Rasputin, lover of the Russian queen

"HDZ-u najmanje odgovara onaj kandidat koji će Ljubu Jurčića istaknuti kao kandidata za premijera"


UGLEDNI politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Index prokomentirao je današnju objavu kandidature Željke Antunović za predsjednicu Socijaldemokratske partije, te je iznio mišljenje kako Antunović nema ozbiljne šanse postati predsjednicom SDP-a.


Najprije recimo da je izvanjski politički analitičar Davor Gjenero posve neugledan komentator, ne već naoko i doslovno, jer nas se Gjenero kao statura zaista ne tiče – ovdje nasuprot govorimo o njegovom javnom liku, o onome koji je krajnje sumnjiv, u razložnoj mjeri u kojoj Davor Gjenero ima običaj sumnjati u biografije protagonista hrvatske politike: recimo, mrtav je hladan biografiju Jadranke Kosor usred izborne kampanje prokomentirao tekstom naslovljenim "Mamma nazionale sumnjive biografije", ni u primozgu ne pomišljajući da bi jednako sumnjičav naslov mogao, pa možda i morao staviti u zaglavlje teksta o nacionalnom tati, čija je biografija nesumnjivo dvoj(be)na: jedna je ona besprijekornog nacionalista koji je robijao za Hrvatsku, dok je druga ona predsjednika-građanina koji se uopće kao građanin uspostavlja u nijekanju bilo čega nacionalnog. Budući da je dakle sam Gjenero uspostavio kriterij, legitimno je onda posumnjati i u ugled njegove biografije. Kako ovo nije tekst o Davoru Gjeneru, dopustite tek dvije opaske.

Davor Gjenero, nažalost, nije bio u stanju dovršiti postdiplomski studij, a kamoli da bi bio ugledan politički analitičar! Gjenero nije odustao od studija zbog metorske multimedijske karijere jurodivog politološkog ekstrasensa, nego čovjek naprosto nije mogao položiti ispite spomenutog studija! Vrlo jednostavno i sasvim banalno! Uvreda je dakle za sve one magistre i doktore političkih znanosti kazati da je riječ o uglednom političkom analitičaru, dok je nasuprot riječ o prilično inkompetentnom politologu koji nije uspio postići stupanj magistra, a nekmoli doktora politoloških znanosti!

S druge strane, iako je Gjenero ugledan koliko je i Jole popularan, promotrimo taj ugled pomnije i iz bližega. Ugled je, ako išta o ono društvena kategorija: ne možete biti uglednik u vlastitim očima, ako ste iole uravnotežen. Pogledajmo kako stoje stvari s Gjenerovim ugledom u miljeu u kojem je distingvirano ponašenje norma, a besprijekoran ugled pretpostavka: "Jutarnji list" od 14. 05. 2002. izvještava da je Davor Gjenero nakon tjedan dana napustio mjesto savjetnika u MVP-u, te da je tako zamjenica ministra izvanjskih poslova Vesna Cvjetković-Kurelec izgubila suradnika. "To imenovanje bilo je posljedica kadrovskih premještanja unutar MVP-a nakon odlaska ravnatelja diplomatske akademije Mladena Andrlića za veleposlanika u Bern. Na njegovo je mjesto došao dotadašnji šef kabineta ministra Tonina Picule Zoran Bošnjak, a kabinet ministra preuzeo je dotadašnji savjetnik zamjenice ministra Hrvoje Cvitanović. Zoran Bošnjak, doznajemo u MVP-u, za sada je samo vršitelj dužnosti i čeka potvrdu imenovanja od Vlade. Njegovo je ime posljednji puta spominjano nakon provjere diploma u tijelima državne uprave kada je ustanovljeno da nema visoku stručnu spremu. - Očekivao sam da je hrvatski diplomatski sustav u katastrofalnom stanju, ali nisam očekivao da do te mjere prevladava mentalitet HDZ-a. Cijeli je sustav nekompetentan, indolentan i prevladava naduti HDZ-ovski odnos kvazi profesionalizma – objasnio je Gjenero razloge svog iznimno kratkog boravka u zgradi MVP-a. Naglasio je da u toj instituciji postoje samo četiri osobe s kojima se može "normalno razgovarati". Dodao je da i dalje cijeni ministra Piculu, zamjenicu Cvjetković-Kurelec te pomoćnike Nenada Preloga i Mislava Kukoča. Gjenero smatra da je za takvo stanje u MVP-u kriva retorika premijera Račana s početka mandata o tome kako se nova vlast neće ponašati revanšistički. - S takvih pozicija nije moguće u racionalnom roku formirati kompetentnu javnu upravu - smatra Gjenero." Dakle, čovjek koji nije u stanju završiti postdiplomski studij, čovjek koji nije u stanju ostati duže od sedam dana na ozbiljnom poslu kakav je posao savjetnika u MVP-u a da se ne zavadi s cijelim sustavom, odjednom je etabliran u hrvatskoj javnosti kao ugledan politički analitičar!? Bilo kako bilo:

"UGLEDNI politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Index prokomentirao je današnju objavu kandidature Željke Antunović za predsjednicu Socijaldemokratske partije, te je iznio mišljenje kako Antunović nema ozbiljne šanse postati predsjednicom SDP-a."

Eto, tako to rade ugledni analitičari: Gjenero je prije bilo čega drugoga iznio wishfull thinking: on je iznio mišljenje da Željka Antunović nema ozbiljnih šansi postati predsjednicom SDP-a. Kako on to zna, jer takva se procijena ipak tiče budućnosti, ne znamo. O tome Index, čiji je Gjenero komentator, ništa ne kaže, što ovaj renomirani portal ni malo neće spriječiti u nakani da na samom početku seriozne analize uglednog političkog komentatora donese nepristranu i realnu procijenu izbornih šansi najozbiljnije kandidatkinje za predsjednika socijaldemokratske partije Hrvatske! Iako nitko u ovoj državi, uključujući Antunovićku i Milanovića, nema ni najmutniju predstavu o tim šansama, Index i Gjenero to pouzdano znaju. Pouzdano?

Ha, ha, ha, kakva idiotarija! Naravno da ne, jer:

"Prerano je govoriti o tome tko ima najveće izglede za izbornu pobjedu", kaže se odmah u nastavku teksta!

Imbecilno, zar ne!?

Evo zašto je prerano govoriti o tim šansama:

"Kako sada stvari izgledaju iz perspektive javnosti tj. generalne nestranačke populacije, sasvim je jasno da bi Zoran Milanović odnio uvjerljivu pobjedu, ali pod uvjetom da osigura jasnu garanciju o kandidaturi Ljube Jurčića za premijera. Međutim, kada je riječ o stranačkom članstvu onda su interesi drugačiji i bez obzira na to kako se za sada stranačke organizacije izjašnjavanju, treba znati da je Milanović, poput Jurčića, par meni u stranci i njegova će kandidatura na neki način antagonizirati one koji su dugogodišnji članovi SDP-a i koji su u stranci bili prije smjene vlasti 2000. godine."

Kakva suptila analiza! Iz vanstranačke perspektive, sasvim je jasno da bi pobjedio Milanović. Vanstranačka perspektiva, to su očito oni kojima bi izvan SDP-a takav rasplet događaja odgovarao, koji ga priželjkuju i zato i provociraju. Mada, ni to nije bezuvjetno jasno: uvjet je da osigura kandidaturu Jurčića za premijera. Iz stranačke perspektive stvari su još nejasnije: starosjedioci bi mogli glasovati za Antunovićku, dovraga, a onda suptilna vanstranačka analiza - ako se samo ispuni uvijet da uz Milanovića dobijemo i Jurčića kao premijerskog kandidata - posve pada u vodu. 'Em ti život, pa nema tu ni četiri normalna čovjeka...!

Ugledni politički analitičar, koji se izgleda zove Radovan a ne Davor, ponovo kreće u omiljenu outsidersku, izvanjsku analizu:

"Gledajući SDP izvana teško je govoriti o strukturi te stranke jer se još uvijek zapravo ne zna do koje se mjera ona promijenila tijekom 4-godišnje vladavine, a sada i 4-godišnje opozicije. Teško je znati koliki je omjer stranačkih veterana i uvjetno rečeno "pridošlica", no prema svemu sudeći najveće šanse za predsjednika stranke ima ili Zoran Milanović ili onaj kandidat oko kojeg bi se udružili stariji članovi SDP-a. Ne čini mi se da je Željka Antunović osoba koja bi se mogla bitno uključiti u ovu igru, osim ako je postigla određeni dogovor s Milanom Bandićem." - dodaje Gjenero.

Ha, ha, ha, nesuvislijeg drndanja odavno nismo čuli! Gledajući izvana, za početak! Što to, na kraju krajeva, znači? Da ne možeš znati što je akvarij ako nisi riba u njemu? Zar je neophodno biti član SDP-a pa da se shvate stanoviti procesi postračanovske redefinicije odnosa u toj stranci? Gjenero je zapravo nedotupav, a ne neugledan analitičar, sudeći po ovoj analizi. Jer, njemu je izvana teško govoriti o bilo čemu, iako već na početku slobodno može kazati da Željka Antunović sigurno ne bu predsjednica, dok Zoran Milanović sasvim sigurno bude predsjednik! To je izvjesno. Do koje se mjere SDP promijenio, to pak nije jasno, i to već 8 godina nije Gjeneru jasno! Već osam dugih godina – 4 pozicione i 4 opozicione godine – Gjeneru SDP nije jasan pa da ga ubiješ! Gjenera, naravno. Teško je znati koliki je omjer veterana i pridošlica, naime. Jebiga, tko bu to pratil, tu dinamiku odnosa u SDP-u i njihovu uzburkanu personalnu politiku koja je vođena brzinom Račanova govora. Doduše, sve je to prosječno upućenom novinaru moguće saznati u 10 minuta jednim telefonskim pozivom, ali Gjenero nema vremena za takvo što, jer on ionako misli da je samo dvoje normalnih u SDP-u s kojima se isplati razgovarati: Milanović i, dakako, Ljubo Jurčić. Ipak, prema svemu sudeći - mada se ne zna što je to sve prema čemu Gjenero sudi jer priznaje da ništa bitnog o SDP-u ne zna pa da sudi nekako izvana - pobjednik bu Milanović, tvrdi se po treći puta u tri pasusa teksta. Ili onaj kandidat - to je sad naročito ženijalno - kojega podrže starosjedioci. Budući da je netom prije sugerirano da je Antunovićka favorit starosjedilaca, onda će pobjednik biti ili Milanović ili, ahahahahahaha, Želja Antunović. Kako ovakav zaključak naručiocima analize a ni samom uglednom analitičaru ne paše, onda istom dodaje da i tu postoji uvijet: možda bi Antunovićka i mogla, ali ako se dogovorila s Milanom Bandićem, dodaje Gjenero.

Jebemti, a ja sam mislio da su najgluplji komentari na portalu "Večernjega lista"; grdno sam se prevario.

Jer, tek sad sljedi nečuveno nemoralna dosjetka! Gjenero je ipak iznašao slabu točku Željke Antunović, ono nešto neobranjivo u njenom besprijekornom gardu: Antunovićka se kandidirala a da nije dala ostavku na mjesto zamjenice predsjednika! A-ha! Tu smo! Dakle, boji se da ne će pobjediti, pa bi htjela ostati zamjenicom! Kakva idiotarija. Kakva svinjarija. Pa kakve imbecile ima taj portal za čitatelje, ili bolje kazano, kakvi imbecili rade na tom portalu kad tako podcjenjuju svoju publiku: koji bi idiot mislio da bi Željka Antunović mogla, ne pobjedi li Milanovića, Piculu i ostale, kazati: Dečki, a mogu li onda barem ostati zamjenicom? Nečuveno! Čujmo Gjenera, uglednog analitičara:
"Gjenero smatra kako je pomalo neobično da se Željka Antunović za predsjednicu stranke kandidirala s pozicije zamjenice predsjednika bez da je na sadašnju funkciju, a prije izborne konvencije koja se održava početkom lipnja, dala ostavku. Dodaje kako će se tek vidjeti hoće li stranački kolege od Antunović zatražiti napuštanje zamjeničke pozicije, te ističe kako bi ovakav njen potez mogao značiti da ni sama nije sigurna u pobjedu svoje predsjedničke kandidature."Ukoliko Željka Antunović ne podnese ostavku onda to znači da ni ona sama ne računa ozbiljno na pobjedu i ne računa na to da u stvarnosti postane predsjednicom SDP-a" - smatra Gjenero.

Kurvinski, ha!? Potpuno besmileno, ali zamotano u tu mrtvački ozbiljnu paraznanstvenu retoriku navodnog poznavatelja statuta SDP-a i dobrih običaja političkog nadmetanja! Ipak, postoji tu dvostruki kurvarluk: Gjenero kaže: Ukoliko Željka Antunović ne podnese ostavku..., a obrušava se na nju, tumačeći samu kandidaturu kao njenu slabost, baš kao da tu ostavku nikada ne će dati ili kao da je u propisanom roku nije dala! Svinjarija, ali, eto, to je ugledni analitičar Gjenero.

Analiza završava očekivano. Prema narudžbi:

Upitan da prokomentira tko od SDP-ovih predsjedničkih kandidata svojom političkom karizmom najozbiljnije ugrožava aktualnu političku vlast, Gjenero kaže kako HDZ-u najmanje odgovara onaj kandidat koji će Ljubu Jurčića istaknuti kao kandidata za budućeg premijera.
"To stoji ne toliko zbog toga što je Jurčićev ekonomski program posebno dobar, već se radi o fenomenu političkog mita koji je vrlo dobro prihvaćen u javnosti. Iako su neki drugi programi puno ozbiljniji i realniji, poput Čačićevog, Jurčić puno bolje korespondira sa željama prosječnog građanina. Kombinacija Čačić - Jurčić, koliko god ne daje šansu postizbornog koaliranja, ipak mijenja fokus temeljnog političkog interesa u predizbornoj kampanji, jer Čačić je nametnuo pitanja društvenog razvoja dok je Jurčić nametnuo jednu kombinaciju socijalnih očekivanja, i HDZ zapravo nema razrađen adekvatan odgovor na mogućnost da kampanja teče u tom političkom polju." - zaključio je Davor Gjenero.

O ovom paušalnom laprdanju koje gospodarske programe zapravo ostavlja po strani, jer Gjenero uostalom nema nikakva znanja kojima bi pristupio mjerodavnoj analizi tih programa, recim ipak jedno: Gjenero zapravo tvrdi da bi Jurčić trebao biti kandidat SDP-a jer korumpira elektorat! Radi se o fenomenu političkog mita, veli Gjenero, jer Jurčić naliježe na socijalna očekivanja prosječnog građanina odobravajući njegovim željama! Kako neinteligentno! Gjenero je upravo dezavuirao vlastitog favorita: mi smo mislili da je riječ o ozbiljnom čovjeku, znanstveniku, ekonomistu, autoru solidnog gospodarskog programa socijaldemokratske stranke koja se transformira u neoliberalnom, "lib-lab" smjeru, a kad ono riječ je o populističkoj demagogiji provincijskog prodavača šečerne vodice: to naime o Jurčiću misli alapača Gjenero, koji je do te mjere povjerovao u svoj ugled, da ne može izdržati, baš kao recimo Čičak, a da ne docira čak i vlastitom odabraniku! Taj potez redovito odaje diletente: to finalno izdizanje iznad svih, napose iznad osobe koju se navodno preferira i promovira. Ta nesposobnost da se bude u sjeni, da se bude u timu, da se bude drugi, da se bude savjetnik: ta imbecilna taština nerealiziranih, malih ljudi, to je ono što kvari ugled i odaje diletanta.

Analiza Davora Gjenera, upravo smo pročitali, prvoklasna je svinjarija kojoj je jedini cilj još jednom istaknuti Zorana Milanovića i Ljubu Jurčića kao, očito je, kandidate ozbiljnih političkih snaga izvan SDP-a, a u isti mah diskvalificirati Željku Antunović kao ozbiljnu kandidatkinju SDP-ovih dugogodišnjih članova. Kad se prisjetimo tko je to zahtjevao postračanosvku redefiniciju SDP-a u smislu čistke stranačkoga vrha, lišavanja upravo onih članova čije članstvo nadmašuje broj godina izlaženja "Jutarnjega lista", nije nam teško pogoditi u čija je to jedra vjetar.

Samo, kad je o Gjeneru riječ, neugodni su to vjetrovi. Gadno prđenje, kao što smo vidjeli.

- 05:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


View My Stats