NEMANJA: SMIRENOUMLJE

subota, 12.04.2008.

post opće prakse

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

IGOR MANDIĆ: Pripustiti pitbula Denisa na premijeru u HNK i/ili u “Lisinski”, pa mu dati prostora da opiše što je vidio/čuo/doživio/shvatio..., pa to bi bila vulkanska erupcija gnjeva/čuđenja/zgražanja. Hrvatska “duhovna elita” sramežljiva je kao stara djevica i odavno nije u tramvajskoj gužvi osjetila muško pipanje po stražnjici, tako da bi se naprosto raspala kao prenapuhana žaba! Lako je uživati, tj. guštati sa strane kad dotični pitbul drapa kojekakve tajkune, generale i švercere, a da nas vidim, braćo, kad bi se zaletio u tor duhovnjaka i očeprljao nas nekolicinu.

PAMETNI ZUB: Zašto se HDP ne bi bavio organizacijom borbi pisaca i tako popunjavao svoj jadan budžet? Iskreno mislim da Čadež ne bi imao šansi protiv Makovića, posebno nakon njegova povratka iz Japana. Prirodna bezazlenost njegovo je najjače oružje.

CAR NEMANJA: HDP organizira borbe pisaca, samo krišom, a ponekad i u potaji. Većina borbi pisaca u Hrvatskoj održava se daleko od očiju javnosti ili razuzdane gomile. Na ovakvim eventima mogu biti samo “odabrani”, odnosno oni koji se ili sami bave polemičkom književnošću ili su spremni čitati je. Dobar polemičar, s rodovnicom P.E.N.-a - jer hrvatske s obzirom na nepriznavanje ove discipline i nema - može se nabaviti u Koranskoj već za 6 gemišta. Ulozi “ekipe” koja navija za određenog pisca su oko 140 kn, a šampionske borbe mogu biti vrijedne i tri puta više. Prihod od ulaznica, koje stoje oko dvadestpet kuna, ide za liječenje pobjednika, a pinkica i dr.Biškupu. Pravila borbi su nejasna, ali navodno da je sve manje smrtnih ishoda. U ringu veličine 5×4 metara mogu biti sudac, kritičari i čitatelji pisca. Borba se prekida ako polemičar ili publika odustanu od svojih svjetonazora ili ideja, ili se izgube u izlaganju ili ringu. Prema nepisanom kodeksu časti, pisac koji pobijedi šest puta zaredom ide u doživotnu mirovinu. Koliko ugodnu s obzirom na ozljede, struka ne navodi.
Zakonom o kulturnoj zaštiti propisana je novčana kazna od 300 do 760 kuna za sve one koji piscu nanose bol, huškaju na druge književnike, nagovaraju ih na agresivnost, obučavaju ih za polemike, organiziraju ih, vode u Leipzig, oglašavaju ili se klade na njihovu pismenost, pamet i moral. Zakon o dobrobiti književnosti propisuje novčanu kaznu od 150 do 760 kuna za nanošenje boli i ozljeđivanje polemičara. Vazda je kažnjivo i provjeravanje oštrine pera na drugom piscu, osim pri uvježbavanju državnih pisaca i akademika, te priređivanje borbi pisaca - navodi policija. Procjena upućenih kaže da u Hrvatskoj trenutačno, neovisno o praznom registru, ima nekoliko tisuća književnika. Većina tih pisaca potpuno je bezopasna. Čak i oni koji su već prošli svoje borbe tijekom pisanja ove priče po kojekakvim bircevima i kavanama lizali su nam ruke. Je li problem u njima ili ipak u ljudima koji ih tek nakon čitanja počinju nazivati svojima, znanost o književnosti još ne daje odgovor.

- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


View My Stats