NEMANJA: SMIRENOUMLJE

petak, 31.08.2007.

Bayerische Landesbank ispričava se Hrvatima

BLB

Image and video hosting by TinyPic

* Ha, ha, ha, da Verona! Nevjerojatno!

ZAGREB - Bayerische Landesbank uputio je danas javnu ispriku hrvatskoj javnosti zbog svojeg povlačenja iz Riječke banke 2002. godine.
Tom porukom, koja je presedan za inače uštogljena komunikacijska pravila bankarskih krugova, BLB je ispunio prvi od četiri uvjeta koja mu je postavio guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski želi li se vratiti na hrvatsko tržište, nakon što je 2002. godine s njega pobjegao, ostavivši na cjedilu klijente gotovo ispražnjene Riječke banke koja mu je bila u vlasništvu.
“Iz sadašnje perspektive, iznenadno povlačenje Bayerische Landesbank iz Riječke banke bilo je brzopleto i štetno, posebice prema štedišama i drugim komitentima Riječke banke i Republici Hrvatskoj, koja je bila primorana primijeniti odgovarajuće mjere da bi ublažila učinke tog povlačenja”, piše u BLB-ovu priopćenju.
BLB u pismu upućenom javnosti putem odvjetničkog društva Travaš i partneri izravno priznaje da tada nastalu kriznu situaciju “nije riješio na adekvatan i učinkovit način, te da nije poduzela nužne radnje kako bi otklonila zabrinutost štediša i drugih komitenata Riječka banke”.
“Bayerische Landesbank duboko žali zbog svojih postupaka u to vrijeme i ovim putem izražava svoju iskrenu ispriku, napose štedišama i svim komitentima Riječke banke, Republici Hrvatskoj i ostalim osobama koje su bile pogođene našim postupcima”, stoji u BLB-ovu pismu isprike.
Iz daljnjeg teksta BLB-ova pisma može se naslutiti i da je BLB-ova uprava spremna ispuniti i ostale zahtjeve guvernera HNB-a. Navodeći da su iz nemilog događaja 2002. “izvukli svoju pouku”, te da su već temeljito revidirali sustav upravljanja rizicima ”i sve postupke i sigurnosne mjere koje su nužne za rano otkrivanje i sprečavanje službeničkih kaznenih djela”.
Slijedeći zahtjeve guvernera Rohatinskog, Bayerische Landesbank u svojoj poruci javnosti dalje obećava i da će spomenute nove sigurnosne standarde primijeniti u svim svojim subsidijarima.
Kada je riječ o BLB-ovu neizravnom stjecanju udjela u Hypo Alpe Adria banci i Slavonskoj banci, BLB “jamči kako će svi neophodni standardi grupe biti uvedeni u obje banke, i to u uskoj suradnji s HNB-om”.
Iz ureda guvernera HNB-a poručili su samo da na namjeravaju dodatno komentirati pristiglu ispriku, te da i dalje vrijedi izjava guvernera Rohatinskog objavljena u četvrtak - da Savjet Hrvatske narodne banke ne namjerava više razmatrati prijašnju guvernerovu odluku o zabrani BLB-ova povratka u Hrvatsku, ali da će raspravljati o novom zahtjevu BLB-a “pokaže li se da u njemu ima novih elemenata”.

Image and video hosting by TinyPic

"To sam već jednom objašnjavao... BLB nije samo Riječka, nego i Glumina i još je tih njihovih sranja bilo po Hrvatskoj. U sobu su, velim ti, ušli Rohatinski i Linić s naše strane, a s njihove neka Heidi Fazekas i još neki tip. Ta Heidi je godinama bila zadužena za Hrvatsku. Kad su zbog Glumine tužili Hrvatsku jedan mi je bankar rekao da su sad stvarno pretjerali, da su u svakoj pori spleteni s koječim i da nema šanse da se to ne rasplete dogovorom. E, sad mora da ih je Heidi, Linića i Rohu gadno uvrijedila. Izišli su iz sobe i BLB je rekao da napušta Hrvatsku, ostavlja sve za jedan euro ili tako nekako. Ova dvojica su bili ljuti k'o puške. Sve su onda odradili sami, mislim posao s Riječkom bankom, upucavanje likvidnosti, prvo HNB a onda udruga banaka, a poslije i prodaja u kojoj je Hrvatska zaradila. Heidi vise ne prilazi Hrvatskoj, sad će poslove voditi netko drugi..."

Image and video hosting by TinyPic

Grosz, Restaurant, 1928.

Dragi moj Nemanja, ta priča koju ti dopunjuješ je lokalni dio ukupne zavrzlame. Bayerise Landesbank ponovo medju Hrvatima. Samo u blizoj povijesti BLB je bio u Glumini, u Rijeckoj banci i sad u Hypo. Sve radosni slučajevi, kao što znaš. Možda se sjećaš a mozda i ne sjećaš BLB je svojedobno kupila Riječku banku, u poslu koji je zgotovio Goran Granić a zapoćet je već prije i nije mogao biti skrenut ili zaustavljen bez velike stete. BLB je Rijecku dobio nakon sto je drzavu Hrvatsku tuzio ili prijetio da ce tuziti jer je izgubio veliku lovu u Glumini. Tuzba se sastojala u tome da su neki novci iz Glumine ipak spaseni, na primjer depoziti Mirovinskog fonda (a mislim i depozit Ljerke Mintas Hodak), a njihov kredit ne, pa utoliko nisu imali jednak tretman svi koji su u Gluminu spremali lovu. No, nakon svega toga, BLB ne inzistira na tuzbi nego dobije Rijecku. OK Izbija kriza u Rijeckoj, pri cemu se to vrlo dobro znalo u politickim krugovima prije nego u novinarskim i financijskim i iako se znalo nitko se nije usudio objaviti. Onda se Novom listu pocne namigivati da proceprka, ali nije to lako srusit jednu banku, frka je to... Napokon - pazi ovo, ovo je bitno - kad vec nitko nije htio decidirano objaviti, sama BLB objavi na svojim stranicama da ima u Rijeckoj banci gubitak od nekih 80 milijuna eura. Halo! Naravno, izbija kriza, ljudi jurisaju na saltere, krenu pregovori i uslijedi obrat koji izgleda potpuno neobjasnjiv - Bayerische Landesbank zatvorena u sobi s Linichem i Rohatinskim odluci da napusti Hrvatsku, daje svojih 60 pošto u Riječkoj, koje je ponavljam dobio nakon skandala s Gluminom, za jednu kunu, ništa, nula, nada. U čemu je fora...
Ta bi se fora morala raspetljati na sudu, ali neče i ne vjerujem da može.
Pitanje je naime kako je nastao taj gubitak od 80 milijuna eura. Navodno, broker Rijecke banke Edurad Nodilo zaigrao se pa izgubio neku lovu, a onda da spasi gubitak isao sve dalje i dalje do nekih 80 milijuna i sve bi islo jos i dalje da u sjediste BLB-a u Muenchenu nije stiglo pitanje sa financijskih trzista sta to radi broker u banci u Rijeci koja je njihovo vlasnistvo. I onda BLB odlucuje prekinuti igru. Zamisli da je Nodilo prodavao mercedese za kunu, a to je Nodilo radio, pravo bi pitanje bilo tko je bio kupac Nodilovih mercedesa. E, to je ono sto se ne zna i nikad nece saznati. Drugim rijecima, iz Rijecke je banke novac otisao van, a sve je predstavljeno kao Nodilo se zaigrao i sad to Ika Saric treba raspetljati.
Jos zanimljivije. Nakon sto se objavi vijest da je BLB (prijasnji vlasnik Rijecke i partner Glumine) kupio Hypo Novi list izlazi s tekstovima u kojima imenuje upravo sudionike tajsnog sastanka nakon kojeg je BLB (ocito suocen s nekim cinjenicama) izisao iz Hrvatske. Linic izjavljuje da je BLB bio odgovoran za ono sto se dogodilo u Rijeckoj, a da je na Rohatinskom hoce li odobriti ulazak BLB-a u Hrvatsku. Halo, BLB je kupio banku u Austriji. Znaci, stvar je gadna kad Linic govori Rohatinskom nek razmisli o tome hoce li zahtijevati od BLB-a da proda banku u svom vlasnistvu u Zagrebu i Osijeku (Hypo i Slavonska).
BLB nije bilo kaj. BLB je bavarska drzavna banka, dakle drzavna banka zemlje koja je Hrvatima drugi dom. Bila je svojedobno prica da ce EU natjerati takve banke u Njemackoj i Austriji da pocnu poslovati kao banke a ne kao drzavni trezor, ali ne znam dokle se tu doslo. U takvim bankama rijec je o politickim poslovima, malo se tu radi o komercijali. BLB s Hrvatskom radi jos iz doba socijalizma pa preko devedesetih kad nije bila samo u Glumini nego jos kojegdje. Kako je rekao svojedobno jedan bankar, svak svakog toliko cvrsto drzi, toliko se svak svakom uvukao u crijeva da je opstipacija potpuna.
E, vidis, tvoja slika o Hypou treba biti dopunjena reginalno-politickom dimenzijom. Znas tko je bio glavni konkurent BLB-u za kupnju Hypo banke - Erste banka, upravo ona koja je preuzela Rijecku nakon izlaska BLB-a. A nakon izlaska BLB-a sustav bi se bio srusio kao i dvije godine prije da u organizaciji HNB-a, dakle Rohatinskog, sve vece hrvatske banke nisu Rijeckoj priskocile u pomoch. Drugim rijecima, kauboj se vratio, samo je pitanje sta ce mu biti sljedeci potez i tko tu za koga igra. Ako je istina da su manageri u Hrvatskoj dobili neku velku lovu u obliku premija ili kaj ja znam, to bi moglo znaciti da ce cijeli management biti promijenjen. Sta ce biti s losim plasmanima ( a jedan od njih je i ovaj nedovrseni posao s Hypo Consultants, jer je sigurno nedovrsen), sta ce raditi HNB, to cemo vidjeti, sah je zapoceo. To je jedna sahovska partija u kojoj je BLB sad sjeo na svoje mjesto i ceka se njegov prvi potez, ako mu dopuste da udje u igru, o cemu - kako kaze Linic - treba odluciti Roha. Jos samo pojasnjenje, zasto mislim da je posao sa Hypo Consultants nedovrsen. Dakle, Hypo banka prodaje Hypo Consultants. Ali otkud kupcu novac.* Uzima kredit. Moze ga uzeti opet od te Hypo banke, pri cemu ona svoj los posao ispravlja samo ako kupac uredno placa obaveze. To HNB ne moze priznati kao da se Hypo banka vec izvukla iz sranja, nego je tek izabrala smjer. S obzirom na kredibilitet kupaca Hypo Coonsultantsa, HNB se ne bi smio zajebavat kao sve je u redu. Medjutim, kupce moze poduprijeti RBA, jer je njihov stalni partner. A upravo RBA je bio protiv BLB-a, kao i Erste. Nedavno je njemacki Hypo (a koji se spojio s talijanskim Unicreditom) kupio Bank Austriju iako se protivila cijela Austrija (pa sad Bank Austrija koje vise nema kontrolira Zagrebacku...)
Hocu reci, rijec je o politickoj odluci da se drzavna Hypo u Hrvatskoj proda preko drzavne Hypo u Klagenfurtu drzavnoj Hypo u Muenchenu, postojbini svih Hrvata. I da se time odigra neka politcka igra.
A sad ti nastavi dalje...

Seahorse - Making of Smokey Rolls Down Thunder Canyon


__________________

Prijatelju, ja ću dodati samo dva kopipejsta:

Čuj Janez, pišeš pizdarije. Vlada ionako radi s Amerima, baš kao i svaka hrvatska opcija koja je na sceni od 2000 naovamo, osim Budiše koji nije htio putovati za SAD, i u posljednjih par godina Mesića. Recimo, Hypo, o čemu imam glavnu vijest, Hypo Consultants dakle ne samo da je prodan uz znanje Amera, nego je njihov čovjek, Michael Glazer, predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Budući da je nakon prodaje Iskona u kojoj je sudionik bio Gavin Susman ovo drugi najveći posao u RH u kojojem izravno participiraju Amerikanci, očito je da Ameri ne moraju poklanjati posebne telefone Vladi RH da bi je kontrolirali - ona ionako radi u suradnji s njima i na obostrano zadovoljstvo.
Naime, izgleda da je Vlada RH uletjela u pomoć toj gospodi iz Auctora, za koji davne 1999. godine ni sami osnivači nisu znali što je, banka ili fond: "Njujorcanin Michael Glazer jedan je od osnivaca banke Auctor Securities, za koju kaze da je vodeca neovisna investicijska banka u Hrvatskoj", kreditiravši kupovinu Hypo Consultantsa preko Poštanske banke! To bi zaista bila bombastična vijest, pokaže li se ova glasina točnom! Jer, do sada se mislilo da su kupci HC-a aranžman sklopili sa Zabom; izgeda ipak da Luković nije u igri, dakle, nego je stvar ostala unutar izravnoga dogovora sa Sanaderom. Poštanska banka, da objanimo za vanzemaljce, u vlasništvu je hrvatske države. Nevjerojatno je koliko je gospodin Sanader za ovoga mandata sklopio dobrih poslova! Te "Pliva", te "Hypo Consultants", te "Slobodna Dalmacija"...U sljedećem mandatu, Ivo Sanader bi trebao biti ako ne ponovo premijer, a ono barem ministar gospodarsta, koliko i kao uspješno sam posluje!

Poštar 13.08.2007. 00:45

Inače, kad smo kod poslova posljednjespomenute gospode Todorića i Pavića, da spomenem kako je sinoć Todorić bio domaćin večere na kojoj je glavni gost bio Wesley Clark. Jasno, bio je tu i Pavić. Jer, Nino se posve zaštitio vezama s Amerikancima: nakon kupovine kuće Montgomeryju, nakon svih poslova s Gavinom Susmanom (Iskon), Pavić je ušao u poslove i s Michaelom Glazerom, predsjednikom Američke gospodarske komore i suosnivačem Auctora (kupovna Hypo Cons.). Pametan čovjek, taj Pavić.

Komentator 23.08.2007. 12:24

- 01:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #


View My Stats