NEMANJA: SMIRENOUMLJE

ponedjeljak, 23.04.2007.

BEATI PAUPERES...

ECSTASY OF ST.TERESA

Image and video hosting by TinyPic

« Beati pauperes spiritu, quoniam ipsorum est Regnum caelorum.
Beati, qui lugent, quoniam ipsi consolabuntur.
Beati mites, quoniam ipsi possidebunt terram.
Beati, qui esuriunt et sitiunt iustitiam, quoniam ipsi saturabuntur.
Beati misericordes, quia ipsi misericordiam consequentur.
Beati mundo corde, quoniam ipsi Deum videbunt.
Beati pacifici, quoniam filii Dei vocabuntur.
Beati, qui persecutionem patiuntur propter iustitiam, quoniam ipsorum est Regnum caelorum.
Beati estis cum maledixerint vobis et persecuti vos fuerint et dixerint omne malum adversum vos, mentientes, propter me. Gaudete et exsultate, quoniam merces vestra copiosa est in caelis » (Mt 5,3-12).

Image and video hosting by TinyPic

Gianlorenzo Benrini, 1647-52
Cappella Cornaro, Santa Maria della Vittoria, Rome


Kaptol izbacio tvrtku generala Zagorca iz projekta u Tkalčićevoj



ZAGREB - Crkva i Hypo Alpe Adria banka dogovorili su izbacivanje tvrtke generala Vladimira Zagorca Molteh iz 26,5 milijuna eura vrijednog projekta gradnje poslovno-stambenog kompleksa “Prebendarski vrtovi” u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Crkva je time preduhitrila Zagorca. On je, još od izbijanja afere krađe dragulja iz MORH-a, preko direktora Molteha Romana Bindera i poslovnog partnera Dragana Jurilja, pokušavao prodati projekt u Tkalčićevoj gdje su od tada prekinuti svi radovi. No, to mu nije pošlo za rukom.

Crkva je krajem prošlog tjedna iskoristila klauzulu iz ugovora o koncesiji na 99 godina, prema kojoj se ugovor raskida ako radovi budu zaustavljeni više od 30 dana. Dogovor s Hypo Alpe Adria bankom postignut je odmah nakon isteka tog roka.
- Još ne možemo u javnost s detaljima - rečeno je s Kaptola. Potvrđeno je da su bili u kontaktima s vodstvom Hypo Alpe Adria banke u Zagrebu, koje je iz Klagenfurta dobilo dozvolu da nastavi s projektom “Prebendarski vrtovi” bez investitora Molteha.

Iako je još uvijek nejasno može li Crkva izbaciti Molteh bez odštete, jasno je da Hypo banci nipošto nije odgovaralo da jedan od najinteresantnijih objekata u Zagrebu dođe u ruke druge banke. Kaptolu je itekako stalo da se gradnja što prije završi jer će 30 posto objekta od tri tisuće četvornih koristiti Prebendarski zbor.

Važno je također da Crkva pod svaku cijenu želi prekinuti neugodna povezivanja s krajnje upitnim poslovanjem generala Zagorca. Da će to biti teško potvrđuju okolnosti pod kojima je dogovaran projekt “Prebendarskih vrtova”. Crkva je dala koncesiju na 99 godina Zagorčevoj tvrtki čiji osnivački kapital iznosi 20.000 kuna.*

Kao vlasnik Molteha naveden je fond registriran u Lihtenštajnu “Sintra Invest Estabilishment”. Kaptol je 2006. demantirao da iza projekta stoji Zagorec, blisko povezan s tadašnjim voditeljem prebendara Mijom Gabrićem. Kaptol je tada priopćio da je Zagorec, prije potpisivanja ugovora, prodao Molteh lihtenštajnskom fondu.

Nije objašnjeno kako je na čelu tvrtke ostao Roman Binder, najbliži Zagorčev poslovni partner. Prekid suradnje Hypo banke i Zagorca u Tkalčićevoj pod znak pitanja dovodi i njegove druge projekte koje je s 260 mil. eura financirala ista banka.

Image and video hosting by TinyPic

* Crkva je dala koncesiju na 99 godina tvrtki čiji je osnivački kapital 20 000 kn.
U čemu je problem? Proturječje?
Pa neće valjda Crkva dati konceciju na 99 godina tvrtki čiji je kapital 20 milijardi eura!?
Nevjernici!
Crkva djeluje karitativno: ona skrbi za potrebite i njena solidarnost ima samo jednog
adresata: siromahe svijeta!
A kako shvatiti to da Crkva gradi shopping centar?
Kako je vaša vjera slaba, vi sitničavi ljudi!
Očigledno je da »Crkva siromaha«, da Crkva s opcijom za siromahe predstavlja uznemirujuću snagu u procesu globalizacije koji je programiran kao globalizacija ekonomije, kao globalizacija putova komunikacije i prometa modela sekularizirane i sekularističke civilizacije. Od te vrste globalizacije mora se Crkva distancirati.
Teološki gledano, »Crkva za siromahe« je neposredno nasljedovanje Krista Gospodina. Radikalno nasljedovanje Krista traži još više od Crkve: da bude ujedno »siromašna Crkva«. Bog, inkarniran u Isusu Kristu, izabire mjesto siromašnih kao mjesto svoje inkarnacije. Siromašnima daje milost da prvi na svijetu začuju nebesku poruku »Slava Bogu na visini a mir ljudima na nizini.« Isus donosi spas čovječanstvu iz pozicije siromašnih. Izgleda da iz pozicije bogatih i moćnih rijetko može doći trajno dobro za čovječanstvo. Isus donosi spas čovječanstvu iz pozicije totalne nemoći na drvu križa. Izgleda da iz pozicije kraljevskih i predsjedničkih palača rijetko dolazi ispunjenje ljudskih težnja za mirom, za pravdom, za slobodom. Siromašna i nemoćna Crkva, Crkva s opcijom za siromahe bit će u globaliziranom svijetu sakrament - znak - jedinstva ljudi međusobno i jedinstva čovječanstva s Bogom. Crkva je mjesto gdje bogati i siromašni sjede za istim stolom, pokritim nebeskim darovima Duha Svetoga.
Amen!






- 03:40 - Komentari (13) - Isprintaj - #


View My Stats