NEMANJA: SMIRENOUMLJE

utorak, 22.05.2007.

A day of dappled seaborne clouds.

SDP TOKA SVIJESTI*

Image and video hosting by TinyPic


Once upon a time and a very good time it was there was a moocow coming down along the road and this moocow that was coming down along the road met a nicens little boy named baby tuckoo

His father told him that story: Ništa od problema ne bi bilo da je htjela biti predsjednicom, a Jurčića za premijera. Ali, ispala je nesolidna: budi ti premijer, ja ću te opstruirati. A i konzultira se s Igorom Openhaimom, Šternom, Valentićem, Kostrenčićem...Možete misliti kako ljudi gledaju na to. Ne podržavaju je ni Vujić, ni Linić, ni Vidović. Čiji je Vidović? Piculin čovjek.

Opačić, Vujić, Linić, Dragovan, nitko nije za Željku!

Taj Jurčićev program, najsličniji je socijaldemokratskom programu. Tu se sve poklopilo s osjećanjem javnosti: novo lice, nije političar, ljubazan je, Hrvat, nije novi: bio je ministar, obišao je teren više nego ovi gelipteri, nije komitetlija dakle, a ima debeli background.

Uostalom, Račan je grdno pogrješio. Kasnije je shvatio da je pogrješio. Ukinuo je predsjedništvo, da pobije oligarhiju. Zato ono što se traži od predsjednika jest da se vrati na nekakve tremeljne forme stranke. Ne traži se od predsjednika toliko ni program ni da podrži Jurčića kao premijera, koliko je važno vratiti se tim temeljnim formama stranke.
Picula je tu potpuno za. Milanović pomalo. Željka premalo. Bandić šuti.

Milanović je gadno pogrješio s onim jedan čovjek, jedan glas. To je neka vrst Obzane: između mene i naroda nema više posrednika! Konzervativci su to imali u Engleskoj, ali to nema veze sa socijaldemokratima: to ukida institucije stranke. Znate, to vam je svojevrstna diktatura i jogurt revolucija!

Milanović je karijerist, egocentrik, vrijednosni mu je sustav klimav, obrazovanje mu je kao kod novinara, univerzalnog neznalice, nov je, mlad, atraktivne retorike, izvanjski je prihvatljiv. Ultimativan je, u stanju je o svakome se grubo izraziti. Jednom je tako kazao da što ga briga za taj kolhoz iz Babine Grede. Pitanje je koliko može voditi stranku. Mogao bi donijeti pozitivne promijene i stoga i glasove SDP-u!

Jurčić ne voli Milanovića, a sa Željkom neće niti htjeti!

Vujić i Linić sad su za Piculu. Najpristojniji je, najrazumniji, najobrazovaniji. Vidite, Željka je kod Đikića opanjkavala kolege, a ulagivala se Bandiću.
Žene su vam ljubomorne, nisu za Željku. I mladi su ljubomorni, nisu za Milanovića.
Mislim da će prevagnuti sredovječni članovi: oni su za Antunovićku.
A Bandić?
Moguće je da on proglasi svoj SDP. Da izazove raskol. Politika je za njega poduzeće.
Uostalom, to s raskolom, pa to on i radi.
Treba ih se bojati.

A day of dappled seaborne clouds. The phrase and the day and the scene harmonized in a chord. Words. Was it their colours?

_________________________

* Ja sam samo pisar. Pišem kako sam čuo. Ovo je razmišljanje nekolicine visokopozicioniranih članova SDP-a.
Kao što se vidi, iako se naoko ponašam kao Joyce, zapravo sam nestao iza teksta kao Flaubert ili Truman Capote. Unatoč ovoj struji svijesti, ili upravo zbog nje, sasvim sam siguran da će ovaj članak učiniti više za SDP nego sve što je do danas objavljeno o postračanovskom SDP-u. Na vrijeme će socijaldemokrate suočiti sa samima sobom.
Široj će publici, u isto vrijeme, savršeno ilustrirati stanje koje ovoga trenutka vlada u SDP-u.
Za mene pak, bio je to dan šarenih oblaka rođenih iz morske pjene.

- 23:51 - Komentari (5) - Isprintaj - #


View My Stats