NEMANJA: SMIRENOUMLJE

subota, 15.12.2007.

Hrvatsko novinarsko društvo u kutu

Zaštita prava novinara

Image and video hosting by TinyPic

Zagreb, 14. prosinca 2007.


Udruzi Partnerstvo za društveni razvoj obratila se skupina novinara HRT-a vezano uz regularnost izbora predsjednika ogranka HND-a na HRT-u Nikole Kristića.

Manipulacija izbornim procesima u udrugama za zaštitu profesionalnih i radnih prava novinara se nastavlja. Nakon što je dio novinara upozorio na neregularnost izbora predsjednice Sindikata novinara Hrvatske, odnosno na djelomičnu suprotnost procesa statutu SNH, slično se ponovilo i tijekom procesa izbora predsjednika ogranka HND-a na HTV-u u listopadu ove godine.

Naime, četrdeset novinara HTV-a upozorilo je potpredsjednika HND-a Zdenka Duku da im nije omogućeno valjano sudjelovanje u izbornom procesu. Prema izjavama novinara i tekstu njihovog javnog prosvjeda, informacija o izboru predsjenika ogranka HND-a na HTV-u nije bila dostupna većem dijelu novinara sve do dva sata prije izbora kada je na oglasnoj ploči (zidu pokraj lifta bloka 30) bila izvješena obavijest.

Iako su unutar HTV-a imali mogućnost pravovremeno infomrirati sve novinare putem intraneta ili putem poziva svim članovima na izbornu skupštinu ogranka, organizatori izbora odlučili su stvoriti kvorum zasad nepoznatom metodom. Izbor se proveo, a za predsjednika ogranka izabran je Nikola Kristić.

Četrdeset novinara javno je izrazilo svoje neslaganje s ovakvim pristupom izboru čelnika ogranka HND-a. Zatražili su ostvarenje svojeg statutarnog prava da sudjeluju u izbornom procesu (birati i biti biran) te njegovo poništenje i ponavljanje.

Budući da više od mjesec dana iz HND-a nije stizao odgovor na njihove zahtjeve, te budući da nisu imali drugog načina ostvariti svoja statutarna i članska prava, odlučili su se organizirati u „Ogranak profesionalnih novinara HND-a na HTV-u“ što je izazvalo podjele u javnosti i cehovskoj organizaciji.

Ne ulazeći u rasprave je li na sjednici na kojoj je Nikola Kristić izabran za predsjednika ogranka HND-a bilo 43 ili 65 prisutnih, važno je naglasiti činjenicu da četrdeset novinara nije imalo priliku sudjelovati u izbornom procesu, ponovljeni proces im nije omogućen i to je praksa koja ozbiljno zabrinjava.

Udruzi Partnerstvo za društveni razvoj u posljednje tri godine za pomoć u zaštiti profesionalnih i radnih prava obratilo se desetak novinara. U većini zahtjeva pokušali smo osigurati osnovne uvjete zaštite njihovih prava, a često smo u našim aktivnostima komunicirali i s HND-om i Sindikatom novinara Hrvatske.

Činjenica je da i jedna i druga organizacija u slučajevima kada prava novinara ugrožavaju predsjednicima/cama poznate osobe, oni/e izbjegavaju oštriju reakciju spram kršitelja. Šutnja je također vrlo izvjesna i kada se radi o velikim i moćnim medijskim subjektima.

Gledajući dosad postignuto na planu zaštite profesionalnih i radnih prava novinara nikako ne možemo biti zadovoljni suradnjom s navedenim organizacijama i njihovima djelovanjem po ovim pitanjima.

Novinari koji su pokušali od navedenih institucija zatražiti pomoć uglavnom su na kraju odustajali od zaštite svojih prava ili su morali promijeniti profesiju.

Neučinkovitost HND-a i Sindikata novinara Hrvatske posljedica su njihovog monopolističkog ponašanja u kojem se nitko osim ove dvije institucije ne smije baviti zaštitom novinara čak ni onda kada to navedene dvije institucije nisu u stanju ili ne žele same učiniti.

Svaki monopol je po definiciji koruptivno ponašanje te se postavlja pitanje kada će se i kako proces degradacije novinara i novinarstva kao struke zaustaviti uz institucije koje nisu u stanju osigurati niti valjan izborni proces za članove koji im uredno plaćaju članarinu?

Ovakvom modelu ponašanja može se suprotstaviti na dva načina - organiziranjem u više različitih i kompetitivnih udruženja novinara te stvaranjem tržišne utakmice u kojoj će pobijediti oni koji budu više i bolje radili. Moguće je i unutarnje preslagivanje, odnosno restrukturiranje u kojem će se omoguićiti lakše samoorganiziranje novinara u ograncima, a što je na HTV-u dio novinara i pokušao.

Kako je danas možda jedan od ključnih trenutaka za HND i novinarstvo u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, nadamo se da će novinari i novinarke članovi HND-a smoći snage i donijeti odluke koje će omogućiti reformu sustava zaštite prava novinara jer prije ili poslije zaštita će trebati svima, a prevencija je uvijek efikasnija i bolja od liječenja.


Za Partnerstvo za društveni razvoj:

Ana Profeta
predsjednica Izvršnog odbora udruge

- 14:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #


View My Stats