NEMANJA: SMIRENOUMLJE

četvrtak, 04.10.2007.

PROROČICA LOLINA:

Bit će još toga. Čekam Heinzelova 53 /10 000m2

lolina 03.10.2007. 11:28

Image and video hosting by TinyPic

Nije trebalo dugo čekati:

Bandić dao 10.766 m2 atraktivnog zemljišta za 840 m2 na Volovčici

Image and video hosting by TinyPic

ZAGREB - Zemljište na križanju Maksimirske i Mandlove, koje je Grad Zagreb spornom nagodbom koju istražuje USKOK prepustio tvrtkama Mala ulaganja i Karantena, u novom se GUP-u mijenja iz zone budućeg razvoja u zonu gradnje trgovačkih centara, zbog čega je Tomislav Jelić, bivši gradski zastupnik u prošlom sazivu Skupštine, u javnoj raspravi o GUP-u dao prijedlog da se to ne čini jer je “riječ o organiziranom kriminalu”.

Jelić je otkrio još jednu nagodbu koju je tijekom ljeta potpisao gradonačelnik Milan Bandić i koja također izaziva sumnje. Radi se o nagodbi kojom je Grad Zagreb tvrtki Grokomp Nekretnine d.o.o. prepustio atraktivno neizgrađeno zemljište od 10.766 četvornih metara na križanju Heinzelove i Vukovarske.
Zauzvrat, Grad je od Grokompa - inače tvrtke kćeri Konzuma d.d. - dobio 840 četvornih metara poslovnog prostora u ne baš atraktivnoj jednokatnici s poslovnim prostorima u Alfirevićevoj 6 na Volovčici. Usto, Grokomp Nekretnine dužne su Gradu platiti i razliku od 544.000 eura.

Sudski vještak Mirko Kožulj procijenio je da zemljište na križanju Heinzelove i Vukovarske vrijedi 230 eura po kvadratu. To je prilično niska cijena za zemljište koje je posljednja “čista” parcela na križanju dviju vrlo atraktivnih gradskih avenija.

Mogućnosti gradnje na tom zemljištu su velike. Preko puta Vukovarske, primjerice, izgrađen je poslovni kompleks s 15 katova, a sa sjeverne strane, na zemljištu Croatia Busa, planira se gradnja nebodera s 35 etaža.

Još je jedan detalj sporan kod izračuna cijene. U nekim drugim slučajevima Grad je izračunavao vrijednost zemljišta koje prodaje prema kvadraturi buduće izgradnje (prema dozvoljenom BRP-u), ali u ovom slučaju nije se vodio tom računicom.

Zanimljivo je da je jedan od suvlasnika zgrade u Volovčici bila tvrtka Rytec koja je proteklih godina bila poslovni partner Slobodana Ljubičića, najbližeg Bandićeva suradnika. Rytec je ugašen krajem prošle godine: nakon što je Jutarnji otkrio Ljubičićeve veze s tom tvrtkom, pripojio se tvrtki Potočić d.o.o. Tomislav Jelić najavljuje da će o spornim nagodbama obavijestiti i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Image and video hosting by TinyPic

Dva križanja - dvije politike

16.638

četvornih metara za 43 milijuna kuna: toliko je Grad Zagreb 2003. dobio za zemljište na križanju Avenije Dubrovnik i V. Holjevca, kada je cijenu izračunavao prema kvadraturi budućeg sagrađenog objekta, tj. po BRP-u

10.766

četvornih metara za 18 milijuna kuna: toliko je Grad Zagreb 2007. procijenio zemljište na križanju Vukovarske i Heinzelove, kada cijenu nije izračunavao prema BRP-u. Da je izračunavao prema BRP-u, dobio bi puno više

* Razlika u cijeni je velika, pogotovo ako se uzme u obzir da su 2003. cijene nekretnina bile puno manje nego danas
_____________________________

Za sve kojima još nije jasna moja višestruka najava da je kampanja krenula na Bandića, evo kratkog "Vodiča po Hrvatistanu za idiote":

1. Jesen je svojim kistom obojala krošnje. Lišće pada.
2. I HDZ.
3. Međutoa, HDZ misli da na izborima ipak može pobijediti uzdrma li SDP u Zagrebu.
4. U tu svrhu HDZ kani srušiti Bandijerasa.
5. Kao što sam najavio u subotu, 22. rujna, Sturm und Drang nach Osten počinje. Enjoy!

A sad, idemo, svi zajedno, čagica uz skladbu...:


- 00:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #


View My Stats