NEMANJA: SMIRENOUMLJE

ponedjeljak, 11.02.2008.

Message in a Bottle

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

JUTARNJI LIST

Objavom teksta učinili smo velik profesionalni propust i ispričali se
Uredništvo Jutarnjeg lista, u dogovoru s Upravom EPH, pokrenulo je opsežnu istragu o svim činjenicama i okolnostima koje su dovele do objave lažnog intervjua s premijerom Sanaderom.
Nedvojbeni je zaključak da smo tom objavom učinili velik profesionalni propust.
Otkriven je, međutim, niz detalja koji upućuju na to da je iz Večernjeg lista planirana i provedena operacija diskreditacije konkurentskih novina.
Prvo, odgovore na pitanja sastavio je čovjek koji je u Nacionalu objavio više od 100 članaka. Znači, nije riječ o amateru, nego o osobi koja u novinarstvu ima stanovito iskustvo.
Drugo, intervju je poslan iz stana novinarke Večernjeg lista. Treće, upravo je ta novinarka Večernjeg lista prva izvijestila o tome kako je nastao intervju. Četvrto, uredništvo Večernjeg lista priznalo je da je “sporna elektronska poruka poslana iz stana” u kojem živi njihova novinarka - ali u tome ne vidi ništa sporno.
Profesionalni propust Jutarnjeg lista predstavlja ozbiljan udarac vjerodostojnosti novina. Zato se Jutarnji list odmah u subotu navečer očitovao isprikom čitateljima i premijeru Ivi Sanaderu.
Davor Butković, dugogodišnji urednik i jedan od osnivača Jutarnjeg lista, priznao je pogrešku, ispričao se čitateljima i ponudio ostavku.
Večernji list, međutim, ne želi priznati svoju ulogu u ovom slučaju: operacija se odvijala iz stana njihove novinarke, koja se potom lažno predstavila kao objektivna izvjestiteljica i o događaju neistinito pisala kao da u njemu nije sudjelovala. Ovaj slijed događaja, kao i nastojanje Večernjeg lista da ga prikrije, izaziva sumnju da je riječ o smišljenoj operaciji diskreditacije konkurentskog lista i njegova vodećeg kolumnista.
U slučaju Jutarnjeg lista riječ je o teškoj, ali nenamjernoj pogrešci. U slučaju Večernjeg lista riječ je o obmanjivanju javnosti.

Tomislav Wruss
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

A Marine stationed in Afghanistan recently received a "Dear John" letter from his girlfriend back home. It read as follows:

Dear Ricky,

I can no longer continue our relationship. The distance between us is just too great.

I must admit that I have cheated on you twice since you've been gone, and it's not fair to either of us. I'm sorry.

Please return the picture of me that I sent you.

Love, Becky

The Marine, with hurt feelings, asked his foellow Marines for any snapshots they could spare of the girlfriends, sisters, ex-girlfriends, aunts, cousins etc. In addition to the picture of Becky, Ricky included all the other pictures of the pretty gals he had collected from his buddies. There were 57 photos in that envelope ... along with this note:

Dear Becky,

I'm so sorry, but I can't remember who the hell you are. Please take your picture from the file, and send the rest back to me.

Take Care

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

VEČERNJI LIST

Glede objave lažnog intervjua premijera Ive Sanadera u Jutarnjem listu i konstrukcijama njihova izdavača da iza slučaja stoji Večernji list, uredništvo Večernjeg lista izjavljuje da ni jedan urednik ili novinar naše redakcije nije sudjelovao u tom skandalu.
To što je mladić koji se dopisivao s urednikom Jutarnjeg lista poznanik naše novinarke i što je sporna elektronička poruka poslana iz stana u kojem ona živi s još dvoje novinara s Radija 101, svatko, a posebno kolege novinari, ne čitaju ni kao povod, a pogotovo ne kao dokaz za sudjelovanje u "zavjeri". Svi to vide kao pokušaj da se krivnja za incident prebaci s odgovornih na druge. Prema tom bi kriteriju odgovoran mogao biti i gradonačelnik Bandić jer je sporna e-poruka poslana iz stana u Zagrebu.
Večernji list s indignacijom i gnušanjem odbacuje sve napade izdavača Jutarnjeg lista na naše novine. Bijedno je i žalosno da u slučaju očitoga novinarskog šlamperaja, neprofesionalnosti i neetičnosti novinara Jutarnjeg lista izdavač tih novina kao krivca optuži konkurenciju, tržišnog lidera, dakle nekoga izvan vlastite izdavačke kuće.
Problem nije u tome KAKO se dogodio u povijesti nezabilježen propust hrvatskog novinarstva - to je, eventualno, kuriozum, nego da se takvo što uopće moglo dogoditi. Izdavač Jutarnjeg lista odlučio ga je pokušati skriti konstrukcijama koje vode u teoriju zavjere. Unatoč svim pokušajima prebacivanja krivnje, ostaje neprijeporna činjenica da je Jutarnji list objavio lažan intervju s hrvatskim premijerom iz pera još do prije četiri dana jednog od vodećih političkih novinara u Republici Hrvatskoj.
Večernji list držao je da postoji interes dijela javnosti da dozna kako je bilo moguće da premijer Republike Hrvatske zaniječe istinitost intervjua, koji potpisuje jedan od utjecajnijih političkih novinara koji je objavljen u relevantnim dnevnim novinama. U otkrivanju pozadine vodili smo se novinarskim refleksom. Danas, kad javnost zna tko je bio sugovornik novinara Jutarnjeg lista, za Večernji list prestaje svaki interes za pozadinu ove teme.
Redakcija Večernjeg lista ne likuje zbog ove situacije, upravo suprotno, nadasve je zabrinuta srozavanjem ugleda profesije u cjelini. Napose, Večernji list nije, ne želi biti niti će biti dio ikakve teorije zavjere - takvo novinarstvo ostavljamo drugima ako ga žele - nego vjeruje samo činjenicama, koje će izložiti čitateljima na prosudbu u slučaju svake, pa tako i ove teme.

Uredništvo Večernjeg lista

- 21:38 - Komentari (10) - Isprintaj - #


View My Stats