NEMANJA: SMIRENOUMLJE

srijeda, 19.03.2008.

HANFA,

Image and video hosting by TinyPic

Mujo skrivi saobraćajku i završi na sudu.
Sudija mu izriče presudu:
Vrhovni sud Bosne i Hercegovine osuđuje Muju na 6 mjeseci zatvora.
Imate li Mujo što za reći?
Imam., veli Mujo. Jebem mater Vrhovnom sudu BiH!
Sud se zgraža, zasjeda i poslije sat vremena vijećanja donosi novu presudu:
Vrhovni sud BiH osuđuje Muju na godinu dana zatvora.
Ima li Mujo opet šta za kazati?
Ima., veli Mujo. Jopet jebem mater Vrhovnom sudu BiH!
U sudnici kaos. Ponovno vijećanje.
Vrhovni sud donosi konačnu presudu:
Osuđujemo Muju na 3 godine zatvora i Vrhovni sud BiH jebe mater Muji.
Ima li sad Mujo šta da kaže?


Image and video hosting by TinyPic

U izdanju "Večernjeg lista" od srijede objavljen je tekst novinara Gojka Drljače koji s drugog aspekta govori o krizi tržišta kapitala, pa Samodol pita glavnog urednika "Večernjeg lista" koji je zapravo službeni stav "Večernjeg lista" o uzrocima krize.
Koliko je Večernji svojim pisanjem uvrijedio Samodola ukazuje i iznošenje u javnost uvrede koju je novinar Večernjeg uputio zaposlenici Hanfe, kojoj navodno prijeti "nabijanjem na svoju muškost".

Pismo Samodola objavljeno na službenim stranicama Hanfe prenosimo u cijelosti:
Odgovori i pitanja na sadržaj teksta objavljenog u "Večernjem listu" dana 19.3.2008. novinarke S. Mlinarević pod naslovom: Polančec: Kriza će se zaustaviti i podnaslovom: Bacanje krivnje na paniku malih ulagača nije uvjerljivo, zna se tko vodi trendove

1. U tekstu se između ostalog navodi kako se „Hanfi iz Vlade adresira oštar start prema fondovima, pa Samodol nije imao s kim kontrolirati krizu da ne izmakne kontroli“
Odgovor:
Prvo, Hanfi nitko iz Vlade pa niti potpredsjednik Damir Polančec na kojeg se u tekstu poziva, nije niti usmeno niti pismeno „adresirao“ oštar start prema fondovima.
Drugo, Samodol ne može „kontrolirati krizu“ s Vladom niti fondovima kojima bi očito po shvaćanju novinarke trebao davati upute o „državno upravljanom tržištu“ i ulaganju.

2. U tekstu se nadalje spominje da su se fondovi i Hanfa u „krizi nezapamćenih razmjera“ ponašali vrlo loše.
Odgovor:
Kad je u pitanju Hanfa i dotična novinarka, Hanfa se uvijek ponaša loše pa zašto bi ovaj put bilo bolje. No dotična ne spominje kako se Hanfa ponašala kad je Crobex rastao i po 60% godišnje? Jednako kao i sada, radili smo svoj posao. Niti jednom regulatoru na svijetu posao nije investicijsko savjetovanje ulagača, već je mandat regulatora osigurati nesmetano funkcioniranje tržišta.

3. Kad je u pitanju ulaganje u JDD kotaciju pozivamo novinarku da sama pogleda vlastite tekstove u kojima zdvaja nad gubitkom od nekoliko stotina milijuna kuna zbog neulaganja mirovinskih fondova u JDD kotaciju i neka ponovno objavi za što se zalagala prije donošenja izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima u ljeto 2007. godine.
Hanfa je jedino tek po donošenju Zakona, mogla donijeti Pravilnik o ulaganju u JDD kotaciju što je i učinila u studenom 2007. godine. No svatko tko je slušao istupe iz Hanfe, bio na našoj konferenciji u lipnju prošle godine (MiFID) ili tko prati regulativu, zna što će se dogoditi s JDD kotacijom, osim naravno novinarke. Novinarka naravno ne zna niti za Pravilnike o limitima ulaganja za mirovinske i investicijske fondove, čije se izmjene upravo danas objavljuju u Narodnim Novinama.

4. Ali ono što je najvažnije kad su u pitanju dnevne novine Večernji list te postupanje prema čitateljima i Hanfi pitamo glavnog urednika:

- kako to gospodine glavni uredniče da u današnjem broju vašeg lista novinarka S. M. na str. 17 piše da „bacanje krivnje na paniku malih ulagača nije uvjerljivo, zna se tko vodi trendove“ a u današnjem umetku manager.hr urednik G. D. piše „…Značajnim dijelom na hrvatskoj burzi nema izravne povratne sprege trgovinskih poteza sudionika na domicilno tržište, nego je u potpunosti riječ o čistoj psihologiji investitora, a koji se ionako već duže vremena ponašaju poput poplašena krda“…pa što je istina i za što se zalaže vaš list? Kako će čitatelji vašeg lista pronaći istinu o događajima na tržištu kapitala? Tako da vaša novinarka S.M. pita Hanfu koliko su mirovinski fondovi uložili u dionice iz JDD kotacije!!

- što ste poduzeli gospodine glavni uredniče prema vašem novinaru G.D. nakon nečuvenog ispada, koji je na upit Hanfe Večernjem listu, na osnovu članka 105.a. Zakona o tržištu vrijednosnih papira, nazvao našu kolegicu i „nabijao“ Hanfu i nju na svoju „muškost“…? O tome smo osobno razgovarali, zar ne.

- što ćete gospodine glavni uredniče odgovoriti na naš davno poslani upit saznat ćemo, nadam se uskoro.

5. Konačno, poštovani glavni uredniče parafrazirati ću podnaslov teksta vaše novinarke: bacanje krivnje vaših novinara o stanju tržišta kapitala na Hanfu nije uvjerljivo, zna se tko vodi trendove stručnog pisanja o tržištu kapitala. To svakako nije S.M., a čini se niti Večernji list.

Ante Samodol, predsjednik Uprave

Image and video hosting by TinyPic

Odgovor predsjedniku uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga

Ne shvaćate ulogu medija!

Goran Ogurlić, glavni urednik "Večernjeg lista"


Predsjednik uprave Hanfe gospodin Ante Samodol prozvao je mene osobno, kao glavnog urednika Večernjeg lista, urednika gospodarstva Gojka Drljaču i novinarku Snježanu Mlinarević na način koji zahtijeva da ovim putem odgovorim gospodinu Samodolu te objasnim nekoliko bitnih činjenica.
Dužan sam to učiniti zbog naših čitatelja, utjecaja koji Večernji list ima i odgovornosti koja iz ovog utjecaja proizlazi, a koje sam kao glavni urednik i te kako svjestan. Napad na novinarku i jednog od urednika Večernjeg lista, koji je gospodin Samodol objavio na internetskim stranicama Hanfe, ključni je dokaz kako prvi čovjek regulatora tržišta kapitala uopće ne razumije društvenu ulogu medija.

Sudeći prema tom reagiranju, koje bi se moglo okarakterizirati histeričnim, u Hrvatskoj nitko zapravo ne bi smio imati svoje mišljenje o stanju na tržištu dionica?! Ako je kriza na tržištima kapitala činjenica, a oko toga više ni gospodin Samodol kao osoba odgovorna za funkcioniranje tržišta ne može dvojiti, uloga medija je analiziranje, rasvjetljavanje i interpretiranje te krize i svih njenih aktera.

Nakon njegova reagiranja ne možemo se ne zapitati – a što bi to mediji uopće trebali raditi? Da samo prenosimo podatke o rastu i padu cijena dionica te povremeno kažemo kako Hanfa ima sjajnog čelnog čovjeka, ne bismo se, naravno, našli u situaciji da nas tržišni regulator ovako nervozno proziva.

No, novinarka Snježana Mlinarević neupitno ima pravo na svoje mišljenje o tome kako se tko ponašao tijekom aktualne krize na dioničkom tržištu, kao što i njezin urednik Gojko Drljača o istoj temi legitimno može imati i sasvim drukčije mišljenje. U Večernjem listu ponosni smo na to da čitateljima prezentiramo kako aktualne teme tako i različita autorska gledišta o svim mogućim temama, pa tako i onima o tržištu kapitala.

To je jednostavno naš posao koji ćemo i dalje raditi, bez obzira na stavove i mišljenje gospodina Samodola. I da je sve ostalo samo na tome da gospodin Samodol ne razumije društvenu ulogu medija te na razlikama u našim mišljenjima o načinu na koji bi mediji trebali pratiti aktualnosti koje iz nje proizlaze, ovaj moj odgovor možda uopće ne bi bio potreban.

Ali predsjednik Hanfe otišao je i korak dalje javno zahtijevajući da nešto poduzmem protiv urednika gospodarstva Gojka Drljače zbog navodnih vulgarnih izjava koje mu gospodin Samodol potpuno neutemeljeno stavlja u usta. Tim sam nevjerojatnim zahtjevom, koji se temelji na neistinitim tvrdnjama neke zaposlenice Hanfe, doslovce šokiran.

Bez ulaženja u detalje i izmišljene vulgarnosti čijeg se prepričavanja gospodin Samodol ne libi, ovim putem naglašavam da uredništvo Večernjeg lista u potpunosti stoji iza svog urednika gospodarstva i s indignacijom odbacuje optužbe da je Gojko Drljača ikome preko telefona izgovorio bilo kakve neprimjerene tvrdnje. Jedino što je Gojko Drljača napravio bilo je upućivanje telefonskog poziva Hanfi, kad je dobio još jedan u nizu neugodnih birokratskih dopisa u kojem je implicirano kako je u nekakvom sukobu interesa jer je pisao o dionicama Atlantic grupe.

Budući da ni on osobno niti itko od članova njegove obitelji ne posjeduje tu dionicu te da ni o kakvom sukobu interesa ne može biti govora, inzistirao je na visokim profesionalnim načelima te pokušao voditi logičan razgovor s djelatnicima Hanfe.

Na žalost, djelatnica gospodina Samodola s kojom je razgovarao izmislila je očito da je urednik gospodarstva Večernjaka pritom izrazio nekakvu vulgarnost. Učinila je to iz samo njoj znanih razloga, o kojima ne želimo niti nagađati jer nas se i ne tiču. Na gospodinu Samodolu je da se bavi ljudima s kojima radi. Ono što se nas tiče jesu napadi koji iz Hanfe dolaze kako na naše pravo da radimo svoj posao tako i na osobni integritet naših ljudi.

Stoga uredništvo Večernjeg lista, kao i urednik gospodarstva Gojko Drljača, očekuju javnu ispriku od gospodina Samodola zbog iznošenja neistinitih tvrdnji.

- 20:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #


View My Stats