NEMANJA: SMIRENOUMLJE

četvrtak, 20.03.2008.

Gospodar smisla

Image and video hosting by TinyPic

Stanimirović je dao izjavu desetljeća! Na pitanje:
- Koji je vaš stav?
odgovorio je:
- Ne želim to reći da ne utječem na naše ljude.
Ingeniozno!
To je inverzni self-fulfilling prophecy: samoispunjajuće je proročanstvo ono koje izravno ili posredno uzrokuje vlastito ispunjenje (netko pokušava spriječiti događaje koje svojim postupcima potiče; pod izlikom da neku glasinu opovrgavamo, 'poricanjem' je iniciramo etc.); u ovom slučaju Stanimirović, pod izlikom da ne želi sugerirati mišljenje članovima stranke, zapravo prikriva da će sasvim oportuno prihvatiti upravo ono mišljenje koje mu članstvo predloži, ili demokratski nametne! Proročanstvo se ovdje ne obistinjuje samim izricanjem, što bi bio petitio principii, jer bi se pretpostavilo ono što tek valja dokazati, ne zbiva se a priori, nego se ono što je pretpostavljeno ustanovljuje tek a posteriori, retrogradno: Stanimirović blefira da ima mišljenje, i na stolu drži vrlo opasnu kartu: kartu kojoj manjka bilo kakav označitelj, osim onoga označitelja manjka! Takva karta može doći na mjesto bilo koje druge, takva je karta Joker: tek na kraju, posložena uz preostale, znat će se je li bila As, Kralj, Dama ili...
Opasan igrač, taj Stranimirović, odlično odigrano!

Ante Đapić pak bez zadrške tvrdi kako je sve bio igrokaz kojim SDSS želi sačuvati obraz pred svojim biračima. - Što se tiče ostavke Slobodana Uzelca, očekujem da i Sanader idući tjedan podnese ostavku i da ju Vlada ne prihvati, ironično je komentirao predsjednik SDP-a Zoran Milanović.
Nedavno je Milanović kazao da je cijeli cirkus oko ZERP-a igrokaz HDZ-a i HSS-a.
Web je prepun interpretacija hrvatske stvarnosti kao iluzije, a sada hrvatsku politiku kao farsu denunciraju njeni protagonisti.
Mi više ni kao žrtve farse nemamo dignitet, jer nam je u ovom prividnom postojanju uskraćeno i samo dostojanstvo žrtve, kako bi to možda izveo Buden.
Čak i "Jutarnji list" piše da su posrijedi tajni dogovori: na zatvorenoj sjednici Vlade potpredsjednik Slobodan Uzelac podnosi ostavku, a onda prihvaća još jednu poziciju, u upravi Fonda za privatizaciju!
Stanimirović pak dodaje da je premijer Sanader "s vlastima u Srbiji kontaktirao više nego mi.", SDSS.
Hribar bi situaciju zacijelo nazvao karikaturalnom: U hašekovskim kancelarijama nušićevski činovnici podupiru kreativne pokušaje šarlatana iz Iljifa i Petrova. Ovaj kumulativni dramaturški princip godinama ravna većinom radnje u hrvatskoj političkoj farsi. Prekrasno kazano, ubitačno točno: cijela je ova odvratna slavenska gungula infamna laž, laž čija je besramnost u tome da na vječnim balkanskim manevrima dopušta bojevo punjenje već prvoga dana! Akoprem nas ništa ne smije iznenaditi, ovdje su smrti stvarne, mada ne i njihovi razlozi, i u ovim krajevima ni patolozi ne znaju tko je od čega, ili zašto, umro, ako uopće jest mrtav.
Stravična spoznaja, naročito za još žive.

Image and video hosting by TinyPic

Vojislav Stanimirović: Važniji su nam Srbi u Hrvatskoj

ZAGREB - S Vojislavom Stanimirovićem razgovarali smo prije nego što se doznalo da je Slobodan Uzelac, premda je stavio mandat na raspolaganje, imenovan u upravu HFP-a.

Koji će biti idući potez SDSS-a nakon što je Vlada priznala Kosovo?

- Uskoro ćemo sazvati širi Glavni odbor SDSS-a s načelnicima općina i predsjednicima regionalnih stranačkih organizacija radi konzultacija. U dogovoru s njima tražit ćemo ili prekid sporazuma s HDZ-om i povlačenje Uzelca iz Vlade ili nastavak suradnje. Obvezni smo čuti što naši ljudi misle, za sada su podijeljeni.

Koliko je izvjesno da SDSS izađe iz Vlade?

- Ako većina odluči, ako se međuetnički i međudržavni odnosi budu pogoršavali, ako bude incidenata i ako vidimo da se drugi dijelovi sporazuma ne budu provodili, onda možemo povući takav potez.

Koji je vaš stav?

- Ne želim to reći da ne utječem na naše ljude.

Je li priznanje Kosova važnije od problema Srba u Hrvatskoj?

- Nije važnije priznanje Kosova od problema Srba u Hrvatskoj i od mogućnosti da kroz sporazum s Vladom to riješimo. No, važno je i mišljenje baze. Ako oni kažu da, bez obzira na priznanje Kosova, trebamo nastaviti suradnju, to ćemo poštivati.

I prije ste u Vladi svakih šest mjeseci najavljivali prekid suradnje, pa se to nije dogodilo. Je li to vjerodostojna politika SDSS-a?

- Važno nam je što prvi put imamo nekog u izvršnoj vlasti da možemo pratiti i odlučivati o realizaciji projekata, plasiranju novca i razvoju nerazvijenih područja. No, važno je i da pokažemo da ne možemo priznati odluku Vlade o Kosovu. To su dva odvojena pitanja.

Koliko su bili jaki pritisci iz Srbije da se SDSS usprotivi priznanju Kosova?

- Ne mogu reći da su bili pritisci, niti smo mi kao Srbi drugdje u svijetu pravili proteste. Premijer Sanader je s vlastima u Srbiji kontaktirao više nego mi.

- 00:36 - Komentari (3) - Isprintaj - #


View My Stats